Mühendislik Fakültesi Tarihçesi

Mühendislik Fakültesi 1969 yılında Ege Üniversitesi'ne bağlı olarak Mühendislik Bilimleri Fakültesi adıyla kurulmuş ve 1968-69 eğitim yılında, İnşaat, Maden, Kimya, Makina, Çevre, Endüstri, Jeoloji, Tekstil Mühendisliği dallarında lisans düzeyinde eğitime başlamıştır. Fakülteye bağlı olarak eğitim veren çeşitli Akademi, Yüksekokul ve Enstitüler kurulmuştur: Mezunlarına mühendis ünvanı verilen ve 4 yıllık bir eğitim süresi olan bir yüksekokul olarak Mühendislik Mimarlık Akademisi. Eğitim süresi 4 yıl olan ve mezunlarına mühendis veya mimar ünvanı verilen bir okul olarak Mühendislik Mimarlık Yüksekokulu. İzmir, Balıkesir ve Denizli'de, iki yıllık eğitim süreli olarak, teknik ara eleman yetiştirmek amacı ile kurulmuş Ön lisans Yüksekokulları. Lisans üstü eğitim vermek ve bilimsel çalışmalar yapmak için kurulmuş olan Deniz Bilimleri Enstitüsü.

Mühendislik Bilimleri Fakültesi, Akademi, Yüksekokul, Ön Lisans Yüksekokulları gibi bağlı birimleri ile kaldırılarak 01.03.1978'de İnşaat, Makina, Yer Bilimleri, Kimya, Tekstil Fakülteleri olarak yeni bir oluşuma uğramıştır. 20.07.1982 tarih ve 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamenin geçici 2. maddesi uyarınca İnşaat, Makina, Yer Bilimleri Fakülteleri kaldırılarak bu Fakültelere bağlı Bölümlerle Güzel Sanatlar Fakültesi'nin Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama Bölümleri ve Tarihi Restorasyon Anabilim Dalı birleştirilip Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi adıyla, yeni kurulan Dokuz Eylül Üniversitesi'ne bağlanılmıştır. Buna göre, Fakülte; İnşaat Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Makina Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Maden Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama Bölümlerinden oluşturulmuştur. Fakültemiz, 03.07.1992 tarihinde Mimarlık ile Şehir ve Bölge Planlama Bölümlerinin ayrılıp, yeni kurulan Mimarlık Fakültesi'ne bağlanması sonucu Mühendislik Fakültesi adını almıştır. İlerleyen yıllarda, Bilgisayar Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, Tekstil Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümleri de kurularak toplam on bir bölümden oluşan bugünkü yapısına kavuşturulmuştur.

Bugün fakültemizdeki tüm bölümler, Makine Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Maden Mühendisliği, Malzeme ve Metalurji Mühendisliği ve Tekstil Mühendisliği Bölümleri eğitimlerini Tınaztepe Yerleşkesinde sürdürmektedir.

Mühendislik Fakültesi'ne bağlı lisans öğretimi yapan bölümler:

• Bilgisayar Mühendisliği
  • Çevre Mühendisliği