Yeni Mezunlar Nasıl CV Hazırlamalı?

Son yıllarda bir işe başvurmanın ilk şartı CV hazırlamaktır. Ancak iş hayatına yeni atılacak kişilerin deneyimli kişilere göre daha farklı bir CV hazırlamaları gerekmektedir.

Yeni mezunlar daha önce iş hayatı deneyimi olmadığından, CV hazırlarken neleri ön plana çıkartıp, nelerden bahsetmemeleri gerektiğini, ne uzunlukta bir CV hazırlayacaklarını bilemezler. Aslında özgeçmiş hazırlamak hiç de abartıldığı gibi zor bir işlem değildir.

Unutulmaması gereken ilk nokta özgeçmiş, hayat hikayesini anlatacak bir yazı değildir. CV’nin amacı işe alacak personelin dikkatini çekmek ve görüşmeye çağrılmayı sağlamaktır. İşe alım personelinin dikkatini çekmek için ‘’ Ben bu pozisyon için aradığınız özelliklere sahibim ve yeterliyim.’’ cümlesinin düşündürtülmesi gerekiyor. Bunun için de şirkete katılabilecek değeri göstermek için, potansiyel işverenin ne aradığının bilinmesi gerekiyor.

• İlk iş olarak ilgi çeken, çalışmak istenen iş ilanlarına göz atılmalı.
  • Genel olarak istenen özellikler belirlenmeli.
  • Yapılabiliyorsa bir İnsan Kaynakları Uzmanıyla görüşüp işe alım sürecinde işe alım personelinin nelere dikkat ettiğini de öğrenilebilir.
  • Sektörle ilgili yazılar okunmalı ve gelişmeler takip edilmeli. Böylece önemli olan noktalar belirlenerek, buna göre CV şekillendirilmeli.

Birçok mezun iş deneyimi olmamasını yetersizlik olarak görmektedir. Üniversitede okunan süre içerisinde yapılan stajlar, gönüllü deneyimler, okul klübü deneyimleri, yeni mezunlar arasında ön planda olmayı, tercih edilmeyi sağlar.

Özgeçmiş hazırlarken şu başlıklara dikkat edilmeli;

• Olumlu kişisel özellikler
  • Teknik ve bilgisayar bilgileri
  • Uzmanlık ile ilgili alınan kurslar ya da katılınan seminerler
  • Eğitim bilgileri
  • Staj deneyimleri
  • Diğer başarılar
  • İş deneyimi (yaz aylarında veya okul dönemide part time çalışılan işler)

Dikkat edilmesi gereken son husus ise CV’nin dizaynıdır. İçerik kadar dizaynın da önemli olduğu unutulmamalıdır.