İş Görüşmesine Giderken Nasıl Giyinilmeli?

İşe alım süresince CV, görüşler, işe uygunluk gibi ölçütler önemli yer tutsa da, işe kabul edilmede belirleyici olacak unsurlar bu kadar değildir. Kıyafet, saç, sakal tıraşı gibi faktörler de çok önemlidir. İş görüşmesine giderken nasıl mı giyinilmeli? Seçilen işe, kuruma, kuruluşa göre bunlar farklılık göstermektedir.

Kültürel meslekler:

Yayıncılık, müzeler, fotoğrafçılık ve medya gibi kültürel sanatlarda şartlar biraz daha rahat olsa da, yine de ofis dengesini bozmamak gerekmektedir. Bu meslek grubuna ait bir iş görüşmesine giderken;

1. Takım elbise giyilmese de günlük kıyafetler ile gidilmemelidir.

2. Kot pantolon kesinlikle giyilmemelidir. Modern kesimli düz kumaş pantolon, koyu renkli gömlekler ve önü fermuarlı örme hırka giyilebilir. İşe başladıktan sonra kot pantolon giyilebilecek olsa da asla yırtık kotlar tercih edilmemelidir.

3. İş görüşmesinde seçilen kıyafet koyu tonlarda olmalıdır.

4. Yakalı süveterin altına çizgili ve şekilli gömlekler, kabarık ve çapraz dokunmuş kumaştan yapılan bir pantolonla uyumlu olacak şekilde görüşmeye gidilebilir. Bu kıyafetin altına da bağcıklı Oxford ayakkabılar ya da süet botlar tercih edilebilir.

Tutucu meslekler:

Eğer  finans sektöründe çalışılacak ise;

1. Takım elbise giyilmelidir. Bu sektör sürekli takım elbise gerektirdiği için bol bol takım elbise alınmasında yarar vardır.

2. Satış ya da finans sektöründe çalışmak için görüşmeye gidildiğinde pantolonu değişik kumaştan parlak düğmeli eski ceket kesinlikle giyilmemelidir.

3. Koyu mavi, siyah ya da odun kömürü renginde takım elbise, beyaz gömlek ve bağcıklı siyah deri ayakkabılar tercih edilebilir.

Hizmet sektöründeki meslekler:

1. Hizmet sektörü çalışanları sürekli insanlarla diyalog halinde olacağından rahat bir kıyafet tercih etmelidir.

2. Rahat kıyafet seçilmesine rağmen, tercih edilen kıyafet kesinlikle kot olmamalıdır.

3. Hizmet sektöründe görüşmeye giderken, pantolonu değişik kumaştan parlak düğmeli ceket ya da kravatın üzerine süveter ve Chino pantolon giyilebilir.